pil_lit.gif (74 bytes)  Hem 

pil_lit.gif (74 bytes)  Sortiment

pil_lit.gif (74 bytes)  CD fågelsång

pil_lit.gif (74 bytes)  Vägbeskrivning

pil_lit.gif (74 bytes)  Öppettider

pil_lit.gif (74 bytes) 
Länkar

pil_lit.gif (74 bytes)  Kontakt

Verdus Veranda ©  

 1999-2016    

 

Bryna dina skridskor själv

Detta behöver Du:

 

Slipställ( köpa eller bygga själv) Bryne 25 cm med grov och fin sida, bryne Arkansassten( man köper ett litet och delar det på mitten med en bågfil eller vinkelslip) Symaskinsolja, tidning att skydda underlaget,( det blir lätt mkt grisigt) öronproppar, hushållspapper.

 

Använd två droppar av oljan.

      

 

Fäst skridskorna i samma position varje gång du slipar. Markera med färgpenna var skridskorna ligger an i slipstället och hur hårt du drar skruven. Den noggrannhet du lägger ner här får du lätt igen i tid du behöver ägna att bryna dina skridskor.

        För brynet med lätt tryck fram och åter över hela skenan. För brynet i en åtta formad kurva. Om du inte varierar din rörelse bildas lätt spår i brynet som gör det omöjligt att få skridskorna skarpa.

Efter grovslipningen vänd på brynet och slipa med fina sidan. Att skridskon är skarp kontrolleras dels genom att nagelfara skenan( man kan låta den skrapa mot sin nagel och känna hur den gör spån av nageln) eller med fingerblomman söka avgöra skärpan. Det är viktigt att eggen känns lika vass på båda sidor. Om du upplever skillnad mellan skärpan på inner/ytterskär fall inte för frestelsen att slipa hårdare på det slöa stället. Du förändrar därmed kurvan och tvingas lämna in dina skridskor för kurvslipning. Detta behöver man annars inte göra förrän vart tredje eller fjärde år beroende på hur ofta man åker.

Till sist finslipa med arkansasbrynet. Den råegg som bildas när man slipar behöver man inte åtgärda. Den försvinner snabbt när du tar de första skären på skridskorna.

Första gången du gör detta får du hålla på ett tag tills skenorna är vassa på båda sidor. Det kan ibland röra sig om 30 minuter eller mer

I fortsättningen räcker det med 5-10 tag innan du har skärpan tillbaka.

Här nedan kan du följa den rörelse som jag anser bäst lämpad för bryning av långfärdsskridskor. 

Till sist. Ta gärna med ett litet( det räcker egentligen med en liten flisa) bryne på skridskoturen. Med hjälp av detta kan du akut åtgärda  en skada på skenan( påkörd sten odyl) som annars skulle göra fortsatt färd omöjlig.

 Dina skenor sparar du bäst genom att förse dem med skydd. De enklaste och kanske effektivaste skydden gör du själv genom att använda sk affishhängare ( se bild 2 ) De kostar ett par kronor och ditt eget arbete består i att kapa  till rätt längd.

Rörliga bilder av själva brynandet (177kB)

Om du har problem att beskåda detta kan du ladda ner ny programvara  gratis här (WindovsMediaPlayer )

© Ö.Rudstedt 2002